Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Στη «γιορτή του τρύγου» στο Ελαιοχώρι


Ο τρύγος, η συγκομιδή του σταφυλιού, είναι η τελευταία φάση της παραγωγής ενός πολύτιμου προϊόντος της αρκαδικής γης, του σταφυλιού.




Ακολουθεί το πάτημά του και η μεταφορά του μούστου στα βαρέλια για την ωρίμανση και την παρασκευή του κρασιού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η «αλυσίδα» αμπέλι, σταφύλι και κρασί αποτελεί μία σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή.
Η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη του τόπου μας, της Αρκαδίας, στο πλαίσιο προώθησης ενός άλλου παραγωγικού υποδείγματος, της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Ταυτόχρονα, με τη «γιορτή του τρύγου», σε πολλά μέρη, όπως εν προκειμένω στο Ελαιοχώρι, διατηρούνται ζωντανές και αναδεικνύονται οι λαϊκές πολιτιστικές παραδόσεις της Αρκαδίας, που αποτελούν τμήμα του λαϊκού πολιτισμού και συνιστούν στοιχεία της τοπικής-αρκαδικής και ευρύτερα της εθνικής ταυτότητας.