Η τυροκομία συνδέεται αυτονόητα με την κτηνοτροφία, αλλά και με άλλες δραστηριότητες, τη γευσιγνωσία, τη μαγειρική και βέβαια τον τουρισμό στις περιοχές, όπου ασκείται κτηνοτροφική και «τυροκομική» δραστηριότητα και παρασκευάζονται τυριά διαφόρων ειδών, κυρίως η φέτα.
Όλοι αυτοί οι τομείς και τα στάδια συνδυαστικά, από την εκτροφή των ζώων, την παραγωγή και επεξεργασία του γάλακτος, την παρασκευή του τυριού μέχρι τη μεταποίηση, τη διάθεση και την προβολή του, ως προϊόντος με συγκεκριμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά, που παραπέμπει περαιτέρω στην ελληνική διατροφή, τη φιλοξενία και τον πολιτισμό, ανταποκρίνονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία διαθέτει ο τόπος μας και μπορούν να αποτελέσουν τις αιχμές ενός άλλου αναπτυξιακού υποδείγματος, της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης.